Deserturi

Caramel Keto


Caramelul keto este atât de bun și cremos, încât îți vine să-l mănânci gol, cu lingura :)).

De asemenea, se poate servi alături de clătite, gogoși keto, dar și ca topping pentru prăjituri. Conține doar 5 ingrediente și este super keto, 96% grăsime, cu doar 1 g carbohidrați net/100 g. Am avut ca sursă de inspirație byambershands.com.

Caramel Keto

Cremos și cu un gust divin.
Course Dessert
Cuisine American
Keyword caramel, desert, gluten free, keto, low carb, sosuri, vegetarian
Prep Time 20 minutes
Total Time 20 minutes
Servings 20 (serving size=1 lingură)
Calories 53kcal
Author Annda`s Keto Kitchen

Ingredients

 • 150 g xylitol;
 • 90 ml frișcă lichidă neîndulcită;
 • 50 g unt;
 • ¼ linguriță sare de himalaya
 • păstaie de vanilie (sau esență vanilie).

Instructions

 • Se pune xylitolul într-o oală la foc mediu. Când începe să se topească pe margini, cu o spatulă se amestecă, aducând xylitolul de pe margini în mijloc. Se menține pe foc, amestecând continuu, până aproape ajunge la punctul de fierbere, va căpăta o culoare ușor maronie. Va dura o vreme fiindcă xylitolul are punctul de
  fierbere ridicat, aproximativ 216 °C.
 • Se adaugă untul la temperatura camerei. Atenție când adăugați untul, deoarece va sări și va face bule. Este indicat să aveți la îndemână un capac cu care să acoperiți oala pentru câteva secunde până se dizolvă untul. Se amestecă bine compoziția și se oprește focul.
 • Se adaugă frișca lichidă, esența de vanilie (eu am pus păstaie de vanilie tocată, i-a dat un gust foarte aromat de vanilie) și sarea și se amestecă bine, apoi se toarnă într-un borcan și se păstrează la rece. Va ieși un caramel keto cremos.

Notes

 1. După ce se răcește, caramelul se va zaharisi puțin, însă dacă îl încălziți câteva secunde la microunde, va reveni la consistența inițială.
 2. În loc de xylitol puteți folosi tagatoză, care este și mai indicată doar că eu nu o găsesc aici.
 3. Am încercat și o a doua variantă de preparare a acestei rețete.Din aceleași ingrediente, doar că am inversat pașii. Am pus întâi untul la topit într-o oală, la foc mic, l-am lăsat 2-3 min, până a căpătat o culoare maronie, am adăugat xylitolul și friscă lichidă și am lăsat compoziția să fiarbă la foc foarte mic aproximativ 15 min, amestecând periodic. La final am adăugat esența de vanilie și sarea și am amestecat bine.
 4. Diferențele dintre cele două rețete sunt foarte mici. La rețeta în prima variantă, după răcire, caramelul se zaharisește mai puțin față de a doua variantă, dar ca un plus pentru rețeta în varianta 2, mi se pare că are un gust mai aromat de unt.  Puteți alege ce variantă doriți sau le puteți încerca pe ambele și vă faceți singuri o părere.
 

Dacă ți-a plăcut rețeta și vrei să mă susții pentru a crea content de calitate în continuare, o poți face dând click aici:

Become a Patron!


Food Macros

 • Fat: 96%
 • Dietary Fiber: 0%
 • Net Carbohydrates: 2%
 • Protein: 2%
Follow me on:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.